In de media

In de media

Krant van West-Vlaanderen 26.01.2024

Ons proefkonijn bij La Descente du Pont in Spiere-Helkijn: eerlijk, klassiek en bijzonder creatief

Juni 2022

Authentieke sfeer, smaakvolle gerechten, goeie prijs-kwaliteitverhouding en een wijnassortiment om u tegen te zeggen. Dat mag je verwachten wanneer je de voeten onder tafel schuift bij chef Brecht Devos in La Descente du Pont.

Piepjong was chef Brecht Devos (34), toen hij onverwachts de zaak van zijn vader in Spiere-Helkijn overnam. Op zijn twintigste, met een diploma van Ter Groene Poorte op zak en met een eerste ervaring bij toprestaurants achter de rug, ging Brecht aan de slag in sterrenzaak Saint Nicolas in Elverdinge. Maar plots stond de jonge chef voor een keuze: het restaurant van zijn vader overnemen of die kans laten schieten. Lang verhaal kort: intussen roert Brecht al bijna 15 jaar lang in de potten van La Descente du Pont.

Authentiek

Op een boogscheut van Kortrijk komen we in het rustige Spiere-Helkijn terecht. Het is onmogelijk om niet meteen gecharmeerd te zijn door de mooie gevel die achter het ruime terras van La Descente du Pont schuilt. Geen onnodige tierlantijntjes, maar een authentieke sfeer die je omarmt van begin tot einde.

"In de beginjaren hield ik vast aan de stijl van mijn vader, als eerbetoon. Daarna zijn we stap voor stap beginnen te moderniseren. Onze basis blijft echter al jaar en dag onveranderd: een eerlijke en betaalbare keuken. Dat doen we door met seizoensgerichte producten te werken en telkens een verrassende toets te geven aan klassieke gerechten", klinkt het gepassioneerd.

Wijnparadijs

Hoe die visie wordt vertaald in zijn menu ontdekken we meteen wanneer de welkomsthapjes voor onze neus worden gezet. We eten Hollandse maatjes, witteaspergesoep en tapenade van olijven. Daarna verschijnen er parmaham met verschillende tomaatbereidingen, gegratineerde kreeft en Black Angus-steak met gegrilde slahartjes en guacamole op tafel. De voorgestelde wijnen complementeren steeds de frisse smaken die we op het bord terugvinden.

Afsluiten doet de chef met gazpacho van rood fruit en paprika. Het relaxte vakantiegevoel dat Brecht zijn gasten wil bezorgen is aan onze tafel alvast aanwezig. Zijn grootste troef onthult de jonge chef pas wanneer we voor de koffie naar het sfeervolle interieur verhuizen. Een imposante wijnkast met maar liefst 120 referenties, waarvan 15 van eigen bodem. Mijn tafelgenoot en ik besluiten unaniem: dit verhaal klopt.

Gemeenteplein 2 in Spiere-Helkijn. Info:www.ladescentedupont.be. Meer adressen op http://www.hetlekkerewesten.be

Artikel 1

februari 2014

Artikel 2

Artikel uit 2013


Lekker UiT in La Descente du Pont

De Sint-Jan-Baptistkerk licht fraai op als we het charmante dorpsplein van Helkijn oprijden. Restaurant La Descente du Pont vult bijna heel de overkant van het plein. Het restaurant krijgt dezelfde stijlvolle, sobere, witte verlichting als de kerk. Als je La Descente du Pont binnenstapt, valt de soberheid weg. Het restaurant staat vol met oude objecten en lege wijnflessen. Maar dat past perfect bij de landelijke stijl van de tot restaurant omgebouwde hoeve.

De landelijke faciliteitengemeente Spiere-Helkijn is gastronomisch niet rijk bedeeld, maar La Descente du Pont vult dat gat met plezier in. Chef Brecht Devos runt het restaurant al bijna 5 jaar. In 2008 nam hij La Descente du Pont over van zijn vader. Brecht Devos leerde het vak in toprestaurants, onder andere bij Eddy Vandekerkhove en Saint-Christophe in de regio en in de sterrenrestaurants Saint Nicolas (Elverdinge) en de Librije (Zwolle).

We worden vlot en vriendelijk ontvangen. Je voelt je meteen thuis en op je gemak. Het interieur helpt daar natuurlijk bij. La Descente du Pont straalt huiselijkheid uit. Overal staan wijnflessen uitgestald en veel oude elementen van de hoeve werden behouden: de dwarsbalken aan het plafond, de openhaard, de oude vloertegeltjes. Maar het restaurant gaat ook mee met zijn tijd. Een indrukwekkende wijnkast met een 100-tal referenties vormt de wand van een apart, meer eigentijds eethoekje in het restaurant.
En in de keuken is chef Brecht Devos al helemaal bij de les: "Wij omschrijven onze keuken als een Frans-Belgische, eerlijke keuken met een beperkte kaart, waarbij we enkel met verse producten werken." Dat resulteert in een kaart met klassiekers als kikkerbilletjes, carpaccio, steak en lamsfilet. Wij kiezen voor het aantrekkelijke suggestiemenu . Starten doen we met een glas Cava en een wachtbordje met zacht gerookte forel en rode biet om de smaakpapillen op te warmen. Als voorgerecht volgt langzaam gegaarde varkenspoot en wangetjes met aardappelmousseline en erwten waarbij een vlotte Bordeaux Superieur uit 2008 geschonken wordt. Een voortreffelijk gerecht waarbij de chef de topingrediënten optimaal tot hun recht laat komen. Aan de overkant komt roodbaarsfilet met curry en groentenspaghetti op tafel, een gesmaakte mediterrane bereiding. Na een sorbet van mandarijntjes worden de hoofdgerechten geserveerd: Iberico 'pluma', een van de smakelijkste stukken van het befaamde Spaanse varken, en grietfilet met hollandaisesaus, een klassieker. Hiermee bewijst de chef dat hij zeer lekker kan koken, met heel veel respect voor de producten waarmee hij werkt. Bovendien wordt in La Descente du Pont niet beknibbeld op de porties. Hier ga je niet met honger van tafel! Ook de wijn wordt verder gul geschonken: een volle Australische chardonnay bij de vis en een stevige Corbières bij de Iberico. Dat Brecht ook verrassend en creatief uit de hoek kan komen, merk je aan het dessert, een bavarois van cuberdons met citroensorbet, suikerparels en besjes. Een mooi spelletje met textuur- en zoet-zuurtegenstellingen.

In La Descente du Pont eet je heel lekker in een voortreffelijke prijs/kwaliteit verhouding. Bij mooi weer moet het heerlijk zijn om te tafelen op het ruime terras van La Descente du Pont, op het rustige dorpsplein van Helkijn, met zicht op het kerkje.

Tekst: Lieven Vanmarcke

http://www.uitinregiokortrijk.be/lekkeruit/la-descente-du-pont